FC Groningen treft ploeg in vorm Roda JC

FC Groningen treedt zondag thuis aan tegen de nummer 16 van de eredivisie, Roda JC. Bij verlies komt de nacompetitie voor degradatie angstaanjagend dichtbij, bij winst lijkt de FC zichzelf veilig te spelen. De selectie van Ernest Faber is blessurevrij, al is het meespelen van Mimoun Mahi onzeker: hij verliet de training voortijdig. Zijn plek werd ingenomen door Jesper Drost.

Ludovit Reis is door privéomstandigheden afwezig en middenvelder Juninho Bacuna ontbreekt vanwege een schorsing. Django Warmerdam, juist terug van een schorsing, vervangt hem. Amir Absalem behoudt zo zijn basisplaats van vorige week, links achterin. Op de vraag of Warmerdam zichzelf ziet als verdediger of middenvelder antwoordt hij: “Verdedigende middenvelder misschien. Ik ben natuurlijk gehaald als linksback, maar heb altijd op het middenveld gespeeld. Ik ben een heel aanvallende back. Verdedigend valt er zeker nog wat te verbeteren.”

Spits Tom van Weert is op schot: in de laatste drie wedstrijden scoorde hij één keer met links, één keer met rechts en één met het hoofd. “Het maakt eigenlijk niet uit hoe ze er in gaan. Het belangrijkste is dat ik ze maak. Ik scoor nu drie keer op rij, hiervoor ging het een tijdje wat minder, dus ik hoop deze reeks zo lang mogelijk vast te houden”.

Roda JC staat onder de streep voor de nacompetitie, vier punten achter op zowel FC Groningen als Willem II en Sparta. Daarnaast hebben de Limburgers een slechter doelsaldo. Aan een punt hebben ze weinig. Van Weert loert op zijn kans: “Zij moeten nog net iets meer dan ons, maar wij moeten zeker niet achterover leunen. Er zullen momenten in de wedstrijd komen waarop zij risico’s gaan nemen. Dan moeten wij gebruikmaken van onze kwaliteiten en hun beperkingen achterin”, doelt de spits op het gebrek aan snelheid achterin bij Roda. De ploeg uit Kerkrade won drie duels op rij.

Warmerdam denkt terug aan de wedstrijd tegen Ajax. “We moeten beginnen zoals we die wedstrijd speelden, dan zie je dat wij het iedereen heel lastig kunnen maken.” Tegelijkertijd moet FC Groningen volgens hem waken voor de omschakeling om de wedstrijd winnend af te sluiten. “Bij winst zijn we nog niet helemaal veilig, maar slaan we een hele goede slag.”

Vermoedelijke opstelling: Padt; Zeefuik, Te Wierik, Memisevic, Absalem; Doan, Van de Looi, Hrustic, Warmerdam; Mahi en Van Weert. De aftrap in het Noordlease Stadion is zondag om 14.30 uur.

Deel dit artikel: