Eenvoudiger procedure voor 10.000 schadegevallen

De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade wil 80% van de 12.500 schadegevallen van bevingsschade eenvoudiger, rechtvaardiger en onafhankelijker afhandelen. De commissie gaat daar woensdag mee beginnen.

Dat staat in de voorlopige werkwijze die de Commissie op 17 april bekendmaakte. De Commissie wil op deze manier zo voortvarend en zorgvuldig mogelijk werken. Sinds de opening van het schadeloket op 19 maart zijn er meer dan 1.000 nieuwe schademeldingen gedaan. Er zijn bij de opening ook ruim 11.500 schademeldingen overgenomen van het Centrum Veilig Wonen.

De schadegevallen onder de 10.000 euro komen in aanmerking voor de procedure. Het streven is om voor deze gevallen binnen enkele weken een besluit te kunnen nemen. In de komende maanden zal blijken of ieder geval dat onder de vereenvoudigde procedure valt ook daadwerkelijk geholpen kan worden.

De tijdelijke Commissie besteedt in het bijzonder aandacht aan het aanwijzen van deskundigen die onafhankelijk en onpartijdig advies uitbrengen. Deze deskundigen mogen net als de Commissie nooit voor de NAM en het CVW hebben gewerkt of anderszins daarbij betrokken zijn geweest. Daardoor is het aantal beschikbare deskundigen beperkt. Dit is op haar beurt weer van invloed op de capaciteit voor afhandeling van schademeldingen.