Boombalans: in vier jaar bijna 400 bomen erbij

nieuws

De gemeente heeft de afgelopen vier jaar 388 bomen meer geplant dan er gekapt werden. Dat blijkt uit de zogenoemde bomenbalans die de gemeente woensdag heeft gepresenteerd.

Daarnaast werden in die periode vergunningen verleend voor het kappen van 4300 bomen van particulieren en het herplanten van 2700 exemplaren. Bij particuliere vergunningen wordt minder vaak herplant opgelegd.

Vanwege de kastanjeziekte zijn er die jaren 264 kastanjebomen gekapt. De gemeente onderzoekt samen met de Universiteit van Wageningen de mogelijkheden om die ziekte te bestrijden. Dat kan door warmtebehandeling of het injecteren van knoflooksap.

Deel dit artikel:

  1. Zou vaker moeten gebeuren. Even wat feiten en cijfers in het nieuws brengen, zodat de verhalen van de afgelopen tijd omtrent bomenkap geduid kunnen worden. Het beeld bestond dat Groningen totaal ontbost werd; het tegendeel blijkt dus waar te zijn.

  2. Een boom vervangen is niet veel meer dan een boom verplaatsen van de kweker naar de nieuwe plek. Leg mij eens uit hoe groen dat is. Er is nog steeds 1 boom minder. (de gekapte). Dan nog het feit dat een oude boom veel meer invloed heeft dan een jonge boom op de omgeving. Verplaatsen zou de norm moeten zijn, tenzij er sprake is van ziekte of een onmogelijke opgaaf. Vooralsnog zie ik het nergens groener worden en dat zou best wel mogen.

    1. Die kweker heeft dus weer plek voor een nieuwe boom grapjas. Maar dat telt niet wan dan kun je niet de boomridder uithangen Ridders hebben een vijand nodig.

  3. Liep zojuist nog op het A-kerkhof. Prachtige bomen. Zoals mijn voorouders het ooit hebben bedacht. Je moet er niet aandenken, dat dit door een paar sprietjes worden vervangen, om zo de getallen op te krikken!

    Als men ooit de zaag ter hand neemt, om dit te kappen, dan verklaar ik de oorlog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *