“Bo-rent haalde roetfilters uit bestelwagens”

nieuws

Autoverhuurder Bo-rent heeft op grote schaal roetfilters uit hun bestelwagens gehaald om kosten te besparen. Dat meldt het actualiteitenprogramma EenVandaag op basis van eigen onderzoek.

Het is bij de wet verboden om roetfilters te verwijderen uit moderne dieselauto’s. Bo-rent heeft ook diverse vestigingen in Groningen. Het bedrijf ontkent dat de filters bewust zijn verwijderd en zegt dat ze zijn gestolen.

Als proef huurde EenVandaag negen bestelwagens bij zes vestigingen. Zeven van de negen auto’s hadden geen roetfilter. Zonder roetfilters stoten moderne dieselmotoren tot wel vijftig keer meer roet en fijnstof uit, en zorgen ze bovendien voor een hoger brandstofverbruik.

EenVandaag sprak onder meer met een garagebedrijf dat zegt dat “Bo-rent de roetfilters uit de auto’s heeft gehaald en laten vervangen door een op maat gemaakte uitlaatpijp.” De software van honderden auto’s zou zijn aangepast zodat er geen foutmelding op het dashboard verschijnt.

Deel dit artikel: