Vertrek Kemkers: geen gevolgen voor koers FC Groningen

FC Groningen wilde graag verder met Gerard Kemkers, maar de partijen konden het niet eens worden over “een nieuwe invulling van het takenpakket en de bijbehorende bevoegdheden van de manager Topsport en Talentontwikkeling”. De gehele voetbalorganisatie van de club moet volgens de visie van FC Groningen onder de verantwoordelijkheid vallen van technisch manager Ron Jans. Dat meldt de club op haar website.

Kemkers blijft aan tot en met de officiële opening van het TopsportZorgCentrum, dit najaar. Hij  is verantwoordelijk voor de realisatie en vormgeving van dit centrum, waar topsporters gefaciliteerd worden om hun doelen te bereiken. Kemkers betreurt het aanstaande vertrek: “we hebben intensief met elkaar gesproken en als je dan als volwassen professionals niet met elkaar op één lijn kunt komen, moet je een keuze maken. […] Vóór mijn vertrek richt ik mij op de volledige realisatie van het TopsportZorgCentrum, wat als een kindje van mij voelt. Ik wil dat goed achterlaten en via de voordeur bij FC Groningen vertrekken.”

FC Groningen vindt dat de club één gezamenlijke voetbaltak moet hebben; van eerste elftal tot en met de Regionale Voetbalscholen. “Wij willen geen twee stromingen creëren en dat was een reële dreiging in een andere structuur”, licht algemeen directeur Hans Nijland toe. “Wij betreuren het zeer dat we het hierover niet met Gerard eens zijn geworden. Onze intentie was langer van zijn diensten gebruik te maken, maar wilden hiervoor niet onze organisatiestructuur op de schop gooien.”

“Gerard levert ontzettend goed werk, is een op en top professional en wij zijn er van overtuigd dat hij snel weer een nieuwe uitdaging na zijn periode bij FC Groningen zal vinden. Wij wensen hem het allerbeste voor de toekomst”, schrijft Nijland op de website van FC Groningen. Nijland benadrukt tevens dat het aanstaande vertrek van Kemkers geen beleidsmatige gevolgen heeft voor de uitgestippelde koers van FC Groningen. “Het beleidsplan ligt er en alle ontwikkelingen binnen de opleiding zijn al jaren terug in gang gezet. De vruchten hiervan gaan we steeds meer plukken. We gaan op die ingeslagen weg verder.”

Kemkers was sinds 1 december 2014 in dienst bij FC Groningen.

Deel dit artikel:

 1. Opzouten Nijland!

  Het absurde gegeven dat Nederlandse profvoetballers (in de kracht van hun leven) niet eens 34 wedstrijden per jaar kunnen blijven gaan, omdat ze mentaal/fysiek belabberd zijn, was de kans geweest om je als Groningen met Kemkers te onderscheiden.

  Om met een voetbal zoals Red Bull Salzburg dat clubje uit Amsterdam over de knie legde (of zoals Bayern dat bij Barcelona deed), die hele watjes-competitie die de eredivisie is over te nemen.
  Het vermogen op regelmatige flink af te zien, is vooral aanleg, maar Kemkers visie had zeker wat meer pijn-is-fijn-mentaliteit in de FC-elftallen kunnen brengen.

  Maar liever met wat bevriende ja-knikkers leuke salarissen uit de club blijven trekken. Een RvC zonder paljassen (zoals die wel in Groninger RvC zitten) had je allang aangepaakt. Hoeveel trek jij als zelfverklaard “grootste supporter van de club” uit die club? Meer dan één procent van de begroting? Meer dan twee ton? Evenveel als de minister-president van dit land?

   1. 6,8 tot 8,5 ton per jaar?

    Zelfs die slappe muppets in de RvC zouden dat niet accepteren. Kan ik niet geloven.

   2. @VSH,je hebt gelijk ik had de salarishuishouding en begroting bij FC Groningen door elkaar gehaald.

  1. Aha, vandaar!

   Blijft staan dat Nijland zijn “ik ben de grootste supporter”-teksten maar beter voor zich kan houden.

   Er zijn er genoeg die uit clubliefde die zeventig uur ook wel 50.000 euro willen doen. Ik wel voor 25.000. Maar ik ben hier volstrekt ongeschikt voor.

 2. De visie van FCG en de visie van Kemkers en de mogelijke verschillen heb ik nog nooit ergens op een goede manier verwoord in de media aangetroffen. Op de site van FCG staan alleen maar wat algemeenheden waar niemand het mee oneens kan zijn. Het verschil in opvattingen dat je in de krant kunt lezen over de positie van de jeugdopleiding kan onmogelijk de oorzaak van de breuk zijn. Dat gaan alleen maar over futiliteiten.
  Het lijkt er, en dat is speculatie, dat er veel eerder sprake is van ontbrekende chemie waardoor Kemkers zich niet op zijn plek voelde.
  De hoogte van de salarissen van de directie van FCG en de RvC kan ik nergens vinden. De kwaliteiten van de RvC is voor een buitenstaander lastig te beoordelen. Wel opvallend is dat het allemaal personen uit de publieke sector zijn. Dat is toch wel erg eenzijdig.

  1. Gerard heeft het uitgelegd. Ze wilden beiden de Martinitoren beklimmen. Nijland wou via de gewone trap en Kemkers wou van de buitenkant omhoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *