Opvoedkracht moeders versterkt tegen probleemjeugd

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

In 2017 waren er vijf problematische jeugdgroepen in de stad  die de gemeente aanpakt. De scootergroep en een hinderlijke groep in Paddepoel, een jeugdgroep in het centrum, een jeugdgroep bij de Atensheerd en een jeugdgroep in Beijum. Het stadsbestuur wil onder meer de opvoedkracht van de moeders van deze jongeren versterken.

De scootergroep en de hinderlijke groep in Paddepoel is door het uiteenvallen van de harde kern van de scootergroep als gevolg van de gepleegde interventies nu één jeugdgroep geworden en de aanpak van deze groep loopt ook nog door. Er zijn nog wel incidenten in de wijk waarbij drie jongeren uit de groep zijn betrokken, maar zij trekken hierin geen andere leden van de groep meer mee en het aantal incidenten is fors afgenomen. Dit komt vooral omdat het de jongens duidelijk is geworden dat zij in de gaten worden gehouden en dat de verschillende betrokken instanties met elkaar samenwerken. Wel is geconstateerd dat de overlast rondom de groepsleden zich verplaatst lijkt te hebben van de wijk naar het Diamantcollege, waar een groot deel van de groep naar school gaat. Momenteel wordt onderzocht hoe voorkomen kan worden dat het op school escaleert terwijl het op straat en in de wijk beter gaat.

“Op het gebied van vrijetijdsbesteding heeft het jeugdwerk een belangrijke rol. Hier is extra capaciteit op ingezet, om via activiteiten als zaalvoetbal contact met de jongeren te leggen. Daarnaast zijn er specifieke activiteiten gericht op de moeders van deze jongeren met als doel de opvoedkracht van deze moeders te versterken”, schrijft het college.