“Het referendum heeft alleen maar een averechts effect”

In de stad zijn woensdag de deuren van zo’n tachtig stemlokalen geopend voor het referendum over de nieuwe Wet voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. In het Praedinius Gymnasium werd dinsdagmiddag een debat gehouden over het onderwerp.

Verschillende politieke jongerenorganisaties gingen met elkaar maar ook met het publiek in discussie over de sleepwet. “Dat de wet aangepast moet worden is duidelijk”, zegt Samuël. “Deze stamt uit het begin van deze eeuw in een tijd waarin er nog nauwelijks sprake was van social media.” In de nieuwe wet krijgen de veiligheidsdiensten veel meer mogelijkheden om verdachte personen af te tappen. “Beschouw het als een net die je over een wijk heen legt”, zegt Willem. “Behalve de verdachte worden ook buren en andere wijkbewoners afgeluisterd. Dat vind ik best wel eng.” Linde is het daar mee eens. “Hoe is het geregeld met de privacy? Er zijn wel rechters aan te pas gekomen, maar hoe lang wordt al deze informatie bewaard en wat gebeurt er mee?”

Het onderwerp zorgde voor een levendige discussie op het gymnasium. Dat geldt ook voor het afschaffen van het raadgevend referendum als middel. De Tweede Kamer besloot vorige maand dat zulke referenda in de toekomst niet meer mogelijk zijn. “Ik ben het daar wel mee eens”, zegt Linde. “Kijk naar het Oekraïne-referendum. De regering heeft die uitslag naast zich neergelegd.” Willem is het daar mee eens. “Een raadgevend referendum zorgt er voor dat mensen het gevoel hebben dat de politiek niet meer luistert. In plaats daarvan moet er iets ‘bindenders’ komen. Een soort van represaille-maatregel voor de Kamer.”

Een eerste uitslag van het referendum wordt woensdagavond rond 22.00 uur verwacht.