Vier winnaars Noord-Nederlands Kampioenschap Speedsoccer

Ruim 250 leerlingen uit het speciaal basisonderwijs verlieten vandaag de schoolbanken om aan de Ulgersmaweg te strijden voor het Noord-Nederlands kampioenschap Speedsoccer.

Na succesvolle eerdere edities organiseerde het landelijk sportstimuleringsprogramma Special Heroes voor het derde jaar op rij het schoolvoetbaltoernooi.

Op drie kunstgrasvelden werd er gestreden om de eerste plek. Daarnaast was er levend tafelvoetbal. Ook aan kinderen die niet van voetbal houden werd gedacht. Zo was er een heuse persafdeling.

Het toernooi kende vier winnaars: De Caleidoscoop uit Leeuwarden, CSBO De Kimkiel uit Groningen, SBO It Oerset Uit Heerenveen, en SBO De Delta uit Appingedam.

Deel dit artikel:

 1. Graag een nuance: niet elk kind op het SBO kan “niet meekomen” in het reguliere onderwijs. Daar zijn heel veel gradaties in en dus ook heel veel vooroordelen. Ik word daar boos om. Het is eerder andersom: het “reguliere onderwijs” kan niet met deze kinderen omgaan. Niet omdat ze dom zijn, maar omdat ze iedereen een spiegel voorhouden.

  En in het geval van een sporttoernooi… het is zeker niet zo dat al deze kinderen niet “op niveau” kunnen functioneren en dat ze daarom maar een succeservaring moeten beleven binnen een gecontroleerde omgeving. Grootste onzin ooit. Ook die kant had best belicht mogen worden. We mogen wel eens af van het stigma “Speciaal”.

  Op dit toernooi liepen allemaal super gemotiveerde en talentvolle voetballers rond, sommigen zelfs uit selectieteams.
  En ja sommigen hebben een kort lontje, en anderen veel bevestiging nodig en nog weer een paar hadden een ego’tje. Vertel mij niet dat dat niet voorkomt op het eerste het beste “normale” voetbaltoernooi dat ik hierna tegenkom.

  Eigenlijk zou elke docent opgeleid moeten worden als Special Hero. En verplicht een jaar werken met kinderen voor wie het allemaal niet zo vanzelfsprekend is. Ik zou graag de winnaar (Caleidoscoop) tegen de winnaar van een zogenaamd “niet speciale” school zien voetballen. Misschien kun je dan pas zeggen wat niveau is.

  Maar ook wel lullig om te zeggen tegen kinderen dat je op een “niet speciale” school zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *