Koning Winter laat baard zien

Het is een bijzonder natuurverschijnsel: de baard van Koning Winter. Na de vorst van afgelopen nacht was het fenomeen woensdagochtend te zien.

“Eigenlijk zijn het allemaal hele dunne ijsharen”, zegt Rene Oosterhuis van het Groninger Landschap. Oosterhuis staat in het bos van de Lettelberter Petten. Lang geleden het domein van turfstekers. In het open water ontstond later een vegetatie van water- en moerasplanten waarbij de petgaten weer dichtgroeiden. De afgelopen decennia heeft het gebied zich ontwikkeld tot een voedselrijk elzenbroekbos. “En dat is ook de reden waarom dit unieke natuurverschijnsel hier voor komt, omdat we dood hout niet weg halen.”

De baard van Koning Winter ziet er op het eerste gezicht uit alsof er sneeuw op een stuk hout ligt. “Het is een fenomeen dat plaatsvindt als de temperatuur tussen de nul en de -5 graden Celcius ligt. In het hout komen schimmels voor die het dode hout verteren. Bij dit proces komt water vrij dat door zeer kleine openingen naar buiten wordt geperst. Dit water bevriest tot een haarachtige structuur die de baard wordt genoemd.”

Ook komende nacht daalt het kwik tot onder het vriespunt waardoor de kans groot is dat ook donderdagochtend het fenomeen te zien is.