Kansen marathon op natuurijs verkeken

nieuws

Er komt deze vorstperiode geen marathon op natuurijs. Dat heeft schaatsbond KNSB woensdagavond laten weten aan het Algemeen Dagblad.

De afgelopen dagen was de bond voorzichtig positief over het eventueel organiseren van een marathon. De ijsverenigingen in Noordlaren, Veenoord, Haaksbergen en Arnhem waren druk in de weer om een ijsvloer van minimaal drie centimeter aan te leggen. Dat is het minimum dat nodig is om de wedstrijd uit te kunnen schrijven. Arnhem leek de afgelopen dagen de beste papieren te hebben tot vandalen in de nacht van dinsdag op woensdag de ijsvloer beschadigden. Door de matige tot strenge vorst in dezelfde nacht kwamen de andere drie ijsverenigingen ook weer in beeld.

Dat er deze vorstperiode toch geen marathon komt heeft te maken met de zon. “Door de grote zonkracht hebben we meer ijs verloren dan verwacht”, laat Willem Hut van de KNSB aan het Algemeen Dagblad weten. Hut verwacht niet dat de matige tot strenge vorst die voor de nacht van woensdag op donderdag verwacht wordt het tij nog gaat keren. “De strijd is gestreden, het heeft niet zo mogen zijn.”

Of er deze winter helemaal geen marathon op natuurijs verreden gaat worden is op dit moment nog onbekend. De meteorologische winter duurt nog drie weken. De komende dagen lopen de temperaturen langzaam op, waarbij overdag waarden van vijf graden behaald worden en het kwik ’s nachts daalt tot rond het vriespunt. De lente lijkt nog niet in zicht, en ook een nieuwe vorstperiode staat nog niet op de kaarten.