FNV: ‘Wijteams nog steeds een puinhoop’

nieuws

De FNV heeft de afgelopen maanden ‘misstand na misstand’ geconstateerd bij meerdere Wijteams in Groningen.

De Wijteams zijn verantwoordelijk voor de indicaties vanuit de WMO; bijvoorbeeld voor het aantal uren thuishulp waar iemand recht op heeft. Tussen de Wijteams blijkt een enorm verschil te zijn in hoe de indicatie wordt vastgesteld. Consulenten zijn niet op de hoogte van de voorschriften en kunnen vaak geen goede indicatie stellen. Ook de privacy op de kantoren van de Wijteams laat te wensen over. Cliënten moeten hun verhaal doen terwijl iedereen het kan horen en consulenten stellen zich niet voor.

Deze verhalen en signalen zijn op maandag 12 februari met de directie van de Wijteams en de gemeente Groningen besproken. “Beide gaven toe vooral druk te zijn geweest met het omvormen van de Wijteams in een stichting. Het was voor hen ook duidelijk dat de dienstverlening daaronder geleden had door een gebrek aan duidelijke protocollen en kwaliteit. Er is afgesproken dat er regelmatig overleg komt tussen de gemeente en Wijteams en de FNV”, meldt de vakbond.