Camera ‘Huisjesmelker van het Jaar’ volgens ROOD

nieuws

ROOD Groningen nomineerde Joshua Camera en zijn bemiddelingskantoor SpotIn vrijdagochtend voor de titel ‘Huisjesmelker van het Jaar’. Deze oneervolle titel reikt de jongerenpartij van de SP ieder jaar uit aan de slechtste huisbaas van Nederland. Door het aan de schandpaal nagelen van malafide huisbazen wil ROOD samen met huurders concrete verbeteringen afdwingen en zetten ze het grote probleem van kwalitatieve woningnood in de Stad op de kaart.

Naar aanleiding van klachten gingen activisten van ROOD de afgelopen maanden bij een groot aantal panden van Camera langs om de huurders te
spreken. Hierbij kwamen veel misstanden aan het licht waaronder illegale bemiddelingskosten, te hoge huurprijzen en intimidaties.

“Het is een oplichter, het is iemand die het bijna leuk vind om mensen in de weg te staan”, vertelde huurder Bram van der Veen eerder aan OOG. Camera wist het telefoonnummer van de vriendin van Van der Veen te bemachtigen en belde haar. Ook sprak hij vrienden van Van der Veen aan. Camera zou onder andere gedreigd hebben beslag te leggen op het loon van Van der Veen. “Het enige gevoel dat je daarbij krijgt is heel veel angst”, sprak Van der Veen. Volgens Jildau de Jong van ROOD is het verhaal van Van der Veen er één van velen.

Joshua Camera verhuurt kamers via het kamerverhuurbureau SpotIn van Lucinda Kat. Zij zijn al enige tijd in opspraak. Uit het Zwartboek over het bureau, dat ROOD 13 december jongstleden aan wethouder Roeland van der Schaaf aanbood, bleek dat huurders worden opgelicht en geïntimideerd. SpotIn liet destijds weten dat haar werkwijze volgens de regels is en dat haar geen klachten van huurders bekend zijn.