Bezwaar tegen appartementen bij ‘Klein Toornvliet’

De Nederlandse Tuinenstichting, Erfgoedvereniging Heemschut en omwonenden maken bezwaar tegen de bouw van appartementen bij de villa ‘Klein Toornvliet’ aan de Verlengde Hereweg.

De gemeente heeft vergunning verleend om acht appartementen te bouwen in de tuin van de villa. Het karakter van de bijzondere tuin en het zicht op de monumentale achtergevel van de villa dreigen hiermee verloren te gaan. De vrijstaande villa is een rijksmonument met rondom een fraai aangelegde siertuin in Engelse landschapsstijl met vijverpartij.

“De bouwplannen zijn in meerdere opzichten in strijd met het bestemmingsplan Coendersborg. Zo wordt het gebouw veel te hoog en krijgt het een veel groter oppervlak dan is toegestaan. Het wordt bovendien vrijstaand en is daardoor in de vergunning ten onrechte als bijgebouw aangemerkt. Ook is wonen er niet toegestaan. Het College van B & W heeft er voor gekozen om voor de bouwplannen een buitenplanse vrijstelling te verlenen. Dit mag bij bepaalde “kruimelgevallen” maar de plannen achter Klein Toornvliet zijn geen “kruimelgeval” te noemen. Het College had dan ook voor de uitgebreide voorbereidingsprocedure moeten kiezen en daarmee de gemeenteraad in de besluitvorming moeten betrekken”, meldt Heemschut.

Er is inmiddels bezwaar aangetekend tegen het besluit een omgevingsvergunning te verlenen voor de bouw van de appartementen. Ook is het College verzocht de uitvoering van de vergunning te schorsen totdat op de bezwaren is beslist.