UMCG geeft steuntje in de rug voor mensen met goede voornemens

Het nieuwe jaar is voor veel mensen een mooi moment om een gezondere levensstijl aan te nemen. Maar liefst acht van de tien Nederlanders hebben goede voornemens voor 2018. Hoogleraar neuropsychologie bij het UMCG, André Aleman, heeft onderzocht hoe je die voornemens kunt laten slagen.

De nieuwjaarsplannen zijn volgens Aleman namelijk meestal gedoemd om te mislukken. Slechts 1 op de 6 weet zijn voornemen vast te houden en het doel te realiseren. Volgens de hoogleraar is dat lage succespercentage te wijten aan de drie G’s: gewoonte, gemak en genot.

De hoogleraar heeft daarom een aantal tips om je goede voornemens wel te laten slagen. Het is bijvoorbeeld van belang om kleine stappen te nemen en die concreet te benoemen. Daarnaast is het van belang om je eigen ‘smoesjes’ door te hebben, excuses waardoor je niet hoeft te sporten (te druk, te moe, enzovoorts). Aleman: “Je moet van het nieuwe gedrag juist een routine maken waar je niet meer aan gaat tornen.”