RUG: artikel van Runia is een persoonlijk verhaal

De Rijksuniversiteit wil alleen schriftelijk reageren op het artikel van hoogleraar Eelco Runia, waarin hij vertelt waarom hij zijn ontslag heeft genomen.

In zijn artikel in het NRC hekelt Runia het marktdenken op de universiteit, en de eis om colleges in het Engels te geten, al zitten er enkel Nederlanders in de zaal. Volgens de RUG gaat het om een persoonlijke mening van een medewerker over het Nederlandse onderwijsstelsel. De thema’s die hij benoemt spelen binnen de hele universitaire wereld.

Omdat Runia zijn verhaal heel persoonlijk maakte wilde de leiding van de RUG daar niet in het openbaar op ingaan omdat daarmee inbreuk kon worden gemaakt op zijn privacy. De ongelukkig geformuleerde interne mails berusten volgens de universiteit op een misverstand. Er is absoluut geen sprake van een spreekverbod.

Het standaardadvies aan medewerkers is om in geval van persvragen contact op te nemen met Communicatie, voor advies en ondersteuning.

Deel dit artikel:

 1. Niet willen reageren wegens privacy redenen. Wat een zwakke en doorzichtige smoes om maar niet op de kritiek van Runia in te hoeven gaan. En voor de rest berust alles op een ‘misverstand’. Symptomatisch voor de ontaarde bestuursmentaliteit van de RuG. Een totale afwezigheid van enige zelfreflectie bij het CvB.

 2. Was wel wat, als het zoals in dit artikel staat vermeld zou zijn gegaan. Er speelt veel meer aan de RUG en niet enkel bij Runia, trek de beerput maar eens een keer goed open.
  Het gaat de laatste decennia bij de RUG, maar ook bij de Hanzehogedroomfabriek net als met en bij de privatisering/marktwerking in en bij voormalige nutsbedrijven en voorzieningen, niet langer meer om de klant (lees student en/of leerling) maar om de knikkers, welke door lieden met megalomane gedachten worden uitgegeven.

 3. “trek de beerput maar eens een keer goed open” idd, en niet alleen bij de RUG maar bij alle Nederlandse universiteiten.

  Een parlementaire enquete is de enige manier om (ex) staf aan het praten te krijgen. Om werkelijk zicht te krijgen op de omvang van het probleem en van de verstrekkende maatschappelijke gevolgen. Wedden dat dit niet gebeurt.

  Maar de studenten van nu betalen – zonder dat ze het uberhaupt zelf eens goed doorhebben – een stevige rekening.

  1. Een parlementaire enquete welke openheid van zaken gaat geven? Schei nu toch eens uit zeg. Heb je ooit de onder ede verklarende lieden welke betrokken zouden zijn bij de bouwfraude affaire gehoord? Of recentelijk bij de bekende woningcorporaties? Laat mij niet lachen, ook daar waren het net predikanten, niet gestorven aan hun eerste leugen, nergens spijt van en lijdend aan chronisch geheugenverlies.

   Denk je nu werkelijk dat besturen van en aan de RUG andersdenkende lieden zijn? Hoe naïef ben je?

 4. Inderdaad, dit betreft zeker ook het HBO. Hun studenten zijn alleen net iets minder mondig en georganiseerd. Op papier kan veel worden verhuld, maar werk- en afstudeerdruk zijn torenhoog (werkdruk mogelijk nog hoger dan op de universiteiten). HBO-studenten hebben vaak meer aandacht nodig, maar dat wordt als luxe-artikel weggesneden. Veel begeleiding is in hobbytijd gaan zitten.

  Bestuurder, organiseer je eigen kritiek als geformaliseerde wegen niet meer werken, en zoek je student en docent op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *