Mishandeling van Rosa (15) is onderdeel van een veel groter probleem

Het is inmiddels een maand geleden dat de vijftienjarige Rosa op de Vondellaan door een onbekende man van haar fiets werd geslagen. “Iedere keer als ik op de fiets stap ben ik angstig.”

De mishandeling vond plaats in de ochtend van 21 december. “Ik fietste van huis naar school. Op het fietspad dat parallel loopt aan de Vondellaan werd ik tegemoet gefietst door een man. Een man die voor mij fietste werd als eerste geslagen, en vervolgens kreeg ik ook een klap. Hij raakte mij op mijn schouder waardoor ik viel. De blauwe plekken zijn inmiddels gelukkig verdwenen, maar de angst is nog steeds aanwezig.”

Aangifte altijd mogelijk
Vader Leo is blij dat er alsnog aangifte gedaan kan worden bij de politie. In eerste instantie meldde een agent dat er omtrent de mishandeling te weinig details bekend waren waardoor een aangifte geen zin had. Nadat er door de moeder een bericht op Facebook was geplaatst waar honderden reacties op binnen kwamen, erkende de politie dat aangifte altijd mogelijk is. “Maar het probleem ligt ergens anders”, zegt Leo. “Ik wil het gedrag van deze dader niet goed praten maar je ziet gewoon dat de agressie in het verkeer, en zeker onder fietsers, de afgelopen jaren flink toe neemt.”

Agressie op fietspaden neemt toe
“Mensen op elektrische fietsen die zich met hoge snelheden door de stad bewegen, bromfietsers die er tussen door bewegen. De stad is met de huidige infrastructuur niet berekend op de vervoersstromen en daar moet echt iets aan gebeuren.” Rosa hoopt ondertussen dat de dader berouw toont. “Als je een probleem hebt met iemand op de weg, zeg het dan maar ga niet iemand mishandelen.”

De politie heeft ondertussen de indruk dat mishandelingen als deze waar Rosa slachtoffer van is geworden, vaker voorkomen. “Toch zien we dat niet terug in onze systemen”, aldus een woordvoerder. “Daarom de boodschap aan diegenen die ook zoiets meegemaakt hebben, doe alsjeblieft aangifte, want dan kunnen wij aan de slag.”