Lucas van Foreest wint spectaculaire partij van Bassem Amin

sport
foto Lennart Ootes

De 16-jarige Groningse schaker Lucas van Foreest wint in de 4e ronde van de Tata Steel Challengers een bloedstollende partij van Amin uit Egypte. 

Lucas van Foreest kwam in een Italiaanse partij met wit met een voordeeltje uit de opening. Het middenspel was zo ingewikkeld, dat beide spelers onnauwkeurigheden begingen. De Egyptenaar maakte de laatste fouten, waarna Amin moest opgeven vlak voordat hij door de jeugdige Groninger werd mat gezet. Een knappe prestatie van Lucas, want zijn tegenstander had meer dan 200 ratingpunten meer.

In dezelfde groep speelde zijn 18-jarige broer Jorden van Foreest ook een zeer spannende partij. Jorden moest met de zwarte stukken spelen tegen het 17-jarige supertalent Jeffery Xiong uit Amerika. Ook deze partij was voor het publiek een fantastisch schouwspel. Xiong offerde in een Franse partij maar liefst drie pionnen. De Groninger verdedigde zich goed, waarna de Amerikaan middels eeuwig schaak genoegen moest nemen met remise.

Door deze resultaten staat Lucas van Foreest met 2,5 uit 4 op een gedeelde derde plaats en zijn broer Jorden staat met 2 uit 4 in de middenmoot. De koplopers Vidit en Korobov wonnen allebei en staan met 3,5 uit 4 bovenaan. Er volgen in Wijk aan Zee nog 9 rondes.

Deel dit artikel: