Kabinet komt met regels: winkeliers mogen zelf openingstijden bepalen

nieuws
winkelcentrum paddepoel

Het kabinet gaat wettelijk regelen dat winkeliers hun winkel niet verplicht open moeten stellen op koopavond of koopzondag. Winkeliers mogen in het vervolg zelf hun openingstijden bepalen.

Dat schrijft staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee komt een eind aan de verplichte winkelopeningstijden en boetes voor winkeliers die zich daar niet aan houden.

De aanleiding is de ruzie tussen de Coöperatieve Vereniging van Eigenaren van winkelcentrum Paddepoel en Paddepoel Fietsen. De twee eigenaren willen niet open op koopavonden en op koopzondagen. De CVvE legde daarna hoge boetes op. De fietswinkel ging naar de rechter die de winkel veroordeelde tot het betalen van de boetes en ook de proceskosten. Het gaat om ongeveer 26.000 euro. Eigenaren Peter Oest en Martin Haijkens van Paddepoel Fietsen gingen in hoger beroep tegen het vonnis van de rechter. De uitspraak van het Hof moet nog komen.

Winkeleigenaren moeten zich straks wel houden aan het contract dat ze met verhuurders hebben afgesproken over bijvoorbeeld openstelling op koopavonden. “Afspraak is afspraak”, zegt Keijzer. De nieuwe regels beschermen de winkelier tegen het veranderen van winkelopeningstijden door bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren zonder dat de eigenaar daarmee instemt.

Deel dit artikel: