Big data brengt ruim duizend criminelen in beeld

nieuws
Foto: Andries Oord

De politie in Noord-Nederland heeft de afgelopen twee jaar ruim duizend criminelen in beeld gekregen. Door analyse van big data zijn onder andere drugsproducenten, dealers, afpersers en mensenhandelaren in kaart gebracht. Bij invallen in Groningen en een aantal andere plaatsen in het noorden trof de politie drugslabs, hennep, vuurwapens en veel geld aan.

Max Daniel, hoofd operatiën bij de politie Noord-Nederland legt uit:  Ik ben daar zeer tevreden over. Met deze nieuwe werkwijze van dynamisch sturen hebben we goud in handen.’ Dynamisch sturen brengt in feite alle informatie bij elkaar. Meldingen die eerder als losse tips werden beschouwd kunnen door analyse van big data en informatiesystemen veel beter geplaatst worden”.

De nu bekende criminelen  staan door middel van gekleurde puntjes in een groot schema. Verbindingsstreepjes tussen groepen samenwerkende criminelen laten zien hoeveel dwarsverbanden er zijn en hoeveel onderlinge samenwerking er is. De komende jaren moet de interactieve kaart worden uitgebreid met criminelen in de rest van het land.