Voederbieten omtoveren tot de mooiste Sint Maarten lampionnen

Van een voederbiet een lampion maken. Zaterdagavond wordt Sint Maarten gevierd, en dat betekent dat kinderen vrijdag nog hard aan het werk moesten om alles op tijd af te krijgen.

“Ik ben bezig om met een ijslepel de biet uit te hollen”, legt Sam uit. Sam zit in groep 7a van openbare Daltonschool De Starter aan de Parkweg. Vorige week hebben ze van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken bieten gekregen en die worden vrijdag omgetoverd tot de mooiste lampions. “We hebben daar bewust mee gewacht”, zegt juf Laura. “Als we direct er mee aan de slag waren gegaan dan waren de lampions uitgedroogd, en kunnen er scheurtjes ontstaan, en dat is wel het laatste wat je wil.”

“Ik ben al klaar met het uithollen”, zegt Loes. “Ik ben nu bezig om de biet te versieren. Zo maak ik allemaal rondjes zodat je straks als er een kaarsje of waxinelichtje inzit je een heel mooi effect krijgt.” Sam vindt het erg leuk dat de klas met voederbieten werkt. “De afgelopen jaren maakten we altijd lampions van karton. Dit is veel echter en biedt veel meer uitdaging.”

Zaterdagavond gaan de leerlingen met de lampions langs de deuren. “Het zou super gaaf zijn als mensen dan gaan zeggen dat ik een mooie lampion heb”, zegt Aristide. “Maar ik hoop natuurlijk ook om heel veel snoep te krijgen.”