Gasbesluit vernietigd, maar winning niet omlaag

De Raad van State heeft de twee recente gasbesluiten van minister Kamp vernietigd, omdat de argumentatie niet klopt. De Raad doelt daarmee op de risico’s voor de bewoners en de leveringszekerheid. Ook de termijn van vijf jaar is te lang. Volgens de Raad is het zelfs mogelijk dat door het besluit de bevingen zullen toenemen.

De hoogste bestuursrechter van het land deed woensdagmorgen uitspraak over de bezwaren van de provincie,  de gemeentes en diverse organisatie. Die vinden dat er teveel gas uit de bodem wordt gehaald. Ook de NAM had bezwaar tegen het besluit van de minister. Kamp besloot in september vorig jaar dat de NAM  maximaal 24 miljard kuub aardgas per jaar mocht winnen. Afgelopen oktober veranderde hij het besluit en stelde een grens van 21,6 miljard kuub per jaar.

De Raad van State stelt dat er voorlopig maximaal 21,6 miljard kuub aardgas mag worden gewonnen. Als de winter streng is, mag er 5,4 miljard kuub extra worden gewonnen. Binnen een jaar moet minister Wiebes een nieuw besluit nemen. Kamerlid Sandra Beckerman van de SP heeft inmiddels een debat over de uitspraak aangevraagd.