Milieudefensie blij met uitspraak gaswinning

nieuws
Foto: bosatlas.nl

De uitspraak van de Raad van State over het Gasbesluit is een historische overwinning voor Groningen en het klimaat. Wij hebben op alle punten gelijk gekregen. Dat zegt Jorien de Lege, campagneleider van Milieudefensie.

De Raad van State oordeelde woensdag dat er een streep door het gasbesluit van voormalig minister Kamp moet. Wel mag komend jaar nog 21,6 miljard kuub gas uit de bodem worden gehaald.

“De bestuursrechter geeft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat opdracht te zorgen dat we afkicken van de gasverslaving. We moeten een economie van de toekomst creëren waarin klimaat en mensen voorop staan. Dat betekent: de gaswinning afbouwen, ruimhartig schade herstellen en zorgen dat heel Nederland overstapt op duurzaam koken en stoken,” aldus Jorien de Lege.

Ook secretaris Susan Top van het Groninger Gasberaad, SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar en GroenLinks kamerlid Liesbeth van Tongeren zijn blij met de uitspraak. Zij vinden dat de Raad van State terecht een hard oordeel heeft geveld over de gaswinning. De Raad heeft oog voor de veiligheid van de Groningers. De gaswinning moet sterk omlaag.