Kinderen krijgen les over poepen en plassen

Ruim negentig basisschoolleerlingen van verschillende scholen zaten donderdagochtend in de collegebankjes van het UMCG. Ze kregen les over ons maag/darm-stelsel. Of in kindertaal: poepen en plassen.

“Vandaag vindt er een editie plaats van de Medisch Jeugdacademie”, vertelt kinderarts Michel van Vliet. “In deze academie behandelen we ieder kwartaal een medisch onderwerp dat we vertalen naar kinderen.” Het college begint donderdag met een theoretisch gedeelte. Door middel van filmpjes, foto’s en interactieve elementen probeert Van Vliet het onderwerp aan de man te brengen. “Ik was van tevoren flink zenuwachtig. Ik denk dat het makkelijker is om iets te vertellen aan driehonderd artsen, dan aan negentig kinderen. Het is een heel kritisch publiek dat gelijk in de gaten heeft als je een foutje maakt of hen niet serieus neemt.”

Naast het theoretische gedeelte is er een praktikum ingericht. “Ze gaan verschillende proefjes doen die met het onderwerp te maken hebben.” De kinderen reageren op hun beurt erg enthousiast. “Ik vind het erg interessant”, zegt Wiertjan. “Ik wist bijvoorbeeld helemaal niet dat de nieren zo groot zijn en dat de darmen zo’n lange lengte hebben.” Ook Zoë is onder de indruk. “Ik vind het ook heel leuk dat we hier met school naar toe gaan, want ik steek hier echt iets van op.”

De volgende editie van de Medische Jeugdacademie wordt over drie maanden gehouden. Welk onderwerp dan behandeld gaat worden was donderdag nog niet bekend.