“Gemeente dwarsboomt Kerstcircus” (Update)

nieuws

De gemeente Groningen dwarsboomt het Internationale Kerstcircus Groningen. Dat zegt de leiding van circus Renz Berlin.Van 22 december t/m 7 januari zou het Kerstcircus op het voormalige suikerunieterrein staan. Toen de vergunning van de gemeente binnen was heeft circus Renz met de beheerder van het terrein een contract afgesloten over de huurprijs. Aan het einde van de zomer constateerden mensen van circus Renz dat het terrein een grote bouwput was waar absoluut geen plaats was voor het grote circus. De beheerder verzekerde echter dat het terrein snel weer in goede staat zou zijn. Op basis daarvan heeft Circus Renz contracten afgesloten met artiesten, reclamebureaus en de pers.

Vorige week bleek echter dat het suikerunieterrein een nog grotere bouwput was geworden en dat de enige toegangsweg voor auto’s niet begaanbaar was. Het circus was bereid om uit te wijken naar de drafbaan, maar de gemeente kwam vervolgens met een veel hogere huurprijs en dat was voor circus Renz onbespreekbaar. Het circus zegt met een enorme schadepost achter te blijven.

De gemeente heeft het terrein uitbesteed aan Exploitatie Suikerfabriek Terrein (EST). Feiko Stobbe van EST zegt dat het Circus een goed alternatief aangeboden is: Het terrein achter het gebouw, maar ook hier is het volgens het circus een bouwput. Stobbe: “Zo slecht als Circus Renz stelt dat het is, is het zeker niet. Er hebben hier de afgelopen tijd meerdere evenementen plaatsgevonden. Het circus wil een Porsche rijden voor de prijs van een Volvo”, verwijst hij naar het voorstel van Circus Renz om dezelfde huur te betalen voor de drafbaan als voor het Suikerunieterrein. “We hebben hier gisteren een bedrijfsevenement gehad, waarbij er vierhonderd auto’s op het terrein stonden.” Volgens hem is de toegangsweg dan ook wel begaanbaar. “Op de drukste dag bij het circus vorig jaar stonden er zo’n veertig auto’s, dus dat moet wel goed komen.”

De gemeente onderzoekt met de brandweer of het terrein binnen de veiligheidsmarge valt. Achter de fabriek staat een gastank. Als dit veilig geacht wordt door de onderzoekers, kan Circus Renz hier volgens Stobbe hun tent opslaan, mits zij dat willen. Zo niet, dan heeft de gemeente nog andere alternatieven achter de hand. Welke dit zijn is nog niet bekend.

Circus Renz was vrijdag niet bereikbaar voor een reactie.