“Geen sprake van censuur in UK”

nieuws
foto: Bob de Vries

Enkele oud-redacteuren beschuldigen de Universiteitskrant in de media van censuur en dat zij vanwege hun kritische houding de laan zijn uitgestuurd. De redactie van de UK is het daarmee grondig oneens.

Meerdere media hebben de afgelopen dagen bericht dat een UK-redacteur wordt ontslagen en dat van een ander het contract niet wordt verlengd. De redacteuren zeggen dat zij weg moeten omdat ze te kritisch hebben bericht over ontwikkelingen op de RUG, en omdat er sprake is van censuur en druk van bovenaf om verhalen aan te passen of helemaal niet te schrijven. Volgens de redactie is van al deze beschuldigingen geen sprake.

De redactieraad, een adviesorgaan voor de UK, concludeerde dat er geen sprake is van censuur. De twee redactieleden moesten vertrekken omdat hun handelwijze leidde tot een vertrouwensbreuk en een verstoorde werkverhouding op de redactie. Later bleek dat de twee redacteuren de afgelopen twee jaar veel gesprekken en vergaderingen stiekem hebben opgenomen, om het bewijs te vinden dat er censuur wordt gepleegd. De andere partijen noemen die handelswijze laakbaar en niet integer.