UMCG maakt afgekeurde donorlever geschikt voor transplantatie

nieuws
foto: Bob de Vries

Voor het eerst in Nederland heeft in het UMCG een patiënt een donorlever gekregen, die voor transplantatie was afgekeurd. De patiënt maakt het uitstekend.

De transplantatie maakt deel uit van een proef, waarbij donorlevers die bij binnenkomst een te slechte kwaliteit hebben, eerst worden ‘opgeknapt’ in een perfusiemachine. De donorlever werd eerst met speciale, koude zuurstofrijke vloeistof gespoeld en daarna geleidelijk opgewarmd naar 37 graden, waardoor deze weer ging functioneren.

Steeds meer donoren hebben aandoeningen als diabetes en overgewicht, waardoor hun organen van mindere kwaliteit zijn. Toch is het belangrijk dat ook deze organen worden gebruikt voor transplantatie, omdat er nog altijd een groot tekort aan donororganen is.

In Nederland vonden vorig jaar 159 levertransplantaties plaats. Dat kunnen er nu meer worden.