“Nooit verwacht dat we zesduizend leraren naar het Stadspark zouden krijgen”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Hij is er nog een beetje beduusd van: regiocoördinator Rinie Boekholt van PO in Actie. “Je hoopt dat een stakingsactie een succes wordt, maar dat zesduizend leraren uit het Noorden van het land op een stormachtige dag naar het Stadspark komen had ik mijn stoutste dromen niet durven denken.”

Leraren uit het basisonderwijs legden afgelopen donderdag het werk neer. Ze zijn boos omdat de werkdruk de afgelopen jaren is toegenomen. Klassen zijn groter geworden waardoor aandacht over meer kinderen verdeeld moet worden. Daarnaast vinden de leraren dat de salarissen te laag zijn en eigenlijk naar het niveau zouden moeten van hun collega’s in het voortgezet onderwijs. De actie in het Stadspark maakte onderdeel uit van een landelijke manifestatie die in Den Haag plaatsvond.

“Actiegeluid moet doorgezet worden”
“We hebben een heel duidelijk en stevig geluid laten horen”, zegt Rinie Boekholt daags na de actie. Boekholt is in het dagelijks leven leraar op een basisschool in de stad en is één van de initiators van de actie in Groningen. “Ik hoop dat we het geluid waarop we nu onze onvrede hebben laten blijken kunnen doorzetten zodat het vak dat wij beoefenen mooi blijft, minder werkdruk met zich mee gaat brengen, en een betere salariëring oplevert.” Dat de boodschap onder zijn collega’s zou aanslaan had hij wel verwacht maar dat er zoveel mensen naar het Stadspark zouden komen had hij niet verwacht. “Van tevoren heb je contact met de gemeente en geef je een indicatie van wat men kan verwachten. We hebben toen serieus gezegd dat we dachten aan duizend man, misschien vijftienhonderd. Maar dat het uiteindelijk zesduizend zouden worden, dat toegangswegen naar de Drafbaan verstopt raakten en dat de politie zenuwachtig werd, had ik echt niet verwacht.”

Ouders en kinderen bedankt
De actie donderdag heeft ook een keerzijde. Schooldeuren bleven gesloten waardoor ouders met hun kroost werden opgezadeld. Diverse instellingen in de stad speelden daar handig op in. Studenten van het Alfa-college bedachten een interactief programma op Kardinge en ook het Groninger Museum zette de deuren wagenwijd open. “Het is helemaal niet leuk als je het werk neer moet leggen, maar op een gegeven moment is de maat vol. Je weet als leraar tot hier en niet verder. Dit is het moment om voor de toekomst van ons mooie beroep in actie te komen.” Boekholt is de kinderen en ouders ook dankbaar. “Ik heb heel veel reacties van ouders gekregen, en het is ontzettend fijn dat verreweg de meesten van hen de actie steunen en begrijpen waar het over gaat. Daar wil ik hen echt voor bedanken.”

De leraren willen graag dat de nieuw te vormen regering in Den Haag 1,4 miljard euro uit gaat trekken voor het primair onderwijs. Het kabinet heeft inmiddels vijfhonderd miljoen euro toegezegd voor minder werkdruk, en 270 miljoen voor een beter salaris. De onderwijzers vinden dit echter onvoldoende, en sluiten om die reden eventuele vervolgacties niet uit.