Bieten feestelijk uitgedeeld aan leerlingen basisscholen

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken trekt deze dagen langs verschillende scholen in de stad om voederbieten uit te delen. “De bedoeling is dat ze hier komende week lampionnen van gaan maken.”

Het uitdelen gebeurt op een feestelijke manier. Rond 11.00 uur vanochtend rijden een tractor die een platte kar voorttrekt met daarop allemaal bieten het schoolterrein van ODS De Starter aan de Parkweg op. “We gaan nu de bieten uitdelen”, zegt Hein Bekenkamp. “Eigenlijk is dat een heel oud gebruik. Vroeger hadden mensen geen papier en karton en maakte men dus gebruik van voederbieten of suikerbieten. Die holde men uit, en daarmee liep men langs de deuren.”

De leerlingen van basisschool De Starter vinden het leuk. “Ik denk dat dit creatiever is dan een lampion maken van papier en karton. Het is misschien ook moeilijker, maar het biedt ook meer uitdaging.” De Vereeniging voor Volksvermaken roept alle kinderen op die van bieten lampions maken om volgende week woensdag langs te komen in de Martinikerk. Een jury zit daar klaar om de lampions te bekijken, en een prijs uit te rijken aan de mooiste voederbiet-lampion.