Meer aandacht voor wegwerker

Sinds vandaag is de campage ‘Samen Wegwerken’ van start gegaan. De Provinciale Staten Groningen willen hiermee de aandacht voor de veiligheid van wegwerkzaamheden vergroten. Zeker nu bekend is dat 40% van de wegwerkers stress ervaart tijdens het werk.

Vele automobilisten rijden nog steeds te hard langs afzettingen. Dit is erg storend voor de wegwerker, omdat er teveel prikkels om hem heen ontstaan. Een geconcentreerde wegwerker moet tevens opletten op de situatie achter zijn rug. ‘Samen Wegwerken’ wil automobilisten met flyers en borden langs de weg duidelijk maken dat zij meer rekening dienen te houden met de mannen en vrouwen langs de weg. Zo kan de wegwerker geconcentreerd en zonder stress aan het werk, dit zal de werktijd aanzienlijk verkorten. Dat betekent dat de weg weer sneller volledig beschikbaar is.

De campagne richt zich niet enkel op automobilisten. Ook wegwerkers zelf laten vaak steken vallen. Veel mensen zijn niet duidelijk gekleed of werken buiten de afzetting. De organisatoren van de campagne hebben aangegeven dat die ook ingaat op betere bewustwording bij het personeel. Veel wegwerkers zijn erg onduidelijk in het plaatsen van borden. Dat zorgt ervoor dat automobilisten veel te laat afremmen. ”Een deel van de problemen met hard rijden wordt door de wegwerkers zelf veroorzaakt. De campagne moet dit in de toekomst voorkomen.”, aldus Arend Kort, inspecteur wegwerkzaamheden bij de provincie.

”Automobilisten hoeven niet te vrezen dat zij zwaarder beboet worden. Dit is een bewustwordingscampagne.”, stelt gedeputeerde Fleur Gräper. De politie zal wel controleren op plekken waar de maximumsnelheid verlaagd is vanwege werkzaamheden. Dit heeft niets te maken met de campagne.