Sloop laatste stadsboerderij Nieuwe Kijk In ‘T Jatstraat begonnen

In de Nieuwe Kijk In ‘T Jatstraat is donderdagochtend begonnen met de sloop van de laatste stadsboerderij die nog in Groningen te vinden is. De verwachting is dat de sloop vijf dagen gaat duren.

Het boerderijtje werd gebouwd in 1797 en heeft tot 1964 in dienst gestaan van de veeteelt. De laatste bewoners, Freerk Mulder en Elsje Mensinga verhuisden samen met hun koeien in 1964 naar Adorp. De afgelopen decennia was het gebouw in gebruik als studentenhuis.

Een Zwolse ondernemer heeft het gebouw gekocht en wil er een appartementencomplex neer zetten. Om dit te realiseren moet het huidige boerderijtje gesloopt worden. Op het pand zit geen monumentenstatus waardoor de gemeente in het voorjaar toestemming verleende om de sloophamer in het gebouw te zetten.

Slopers zijn woensdag begonnen met het verwijderen van ramen en dakpannen. Donderdag rond het middaguur waren twee kranen bezig om de voorgevel van het pand naar beneden te halen. Stadshistoricus Beno Hofman reageert op Facebook geëmotioneerd op het nieuws. Een voorvader van Hofman heeft indertijd het boerderijtje aan de Nieuwe Kijk In ‘T Jatstraat gebouwd.

Later meer.

Hofman besteedde in de allerlaatste ‘Beno’s Stad’ die hij presenteerde aandacht aan het boerderijtje: