1,5 Miljoen voor onderzoek protonentherapie

nieuws
foto: Antoinette Borchert

Het UMCG en MAASTRO Clinic hebben ruim 1,5 miljoen euro subsidie ontvangen van KWF Kankerbestrijding. Hiermee gaan zij samen met alle andere universitair medische centra een onderzoek doen naar protonentherapie.

De samenwerking biedt mogelijkheden voor onderzoek naar de effectiviteit  van deze bestralingsbehandeling. Het project zal drie jaar duren. De centra gaan een gezamenlijke database opzetten waarin de uitkomsten worden opgenomen van alle patiënten die in Nederland met protonentherapie worden behandeld. Het gaat onder meer om gegevens over dosisverdeling, toxiciteit, complicaties en kwaliteit van leven.  Onderzoekers kunnen met de gegevens vervolgens studies uitvoeren naar de effectiviteit en meerwaarde van protonentherapie ten opzichte van de bestaande radiotherapie. Protonentherapie is in Nederland vanaf eind 2017 voor het eerst beschikbaar in centra in Groningen en Delft. Maastricht volgt later.

Met protonentherapie kan de dosis straling heel nauwkeurig worden toegediend aan een tumor, waardoor er minder straling komt in de omliggende gezonde weefsels. Hierdoor neemt de kans op bijwerkingen af.