Sipke Ernst verliest na barrage van Loek van Wely in Nederlandse Schaakkampioenschap

sport
Foto: flickr.com/photos/smoorenburg/

De 38-jarige Groninger Sipke Ernst heeft na snelschaakpartijen in de barrage verloren van Loek van Wely in het Nederlands Schaakkampioenschap.  Van Wely werd daardoor voor de achtste keer kampioen.

Sipke Ernst speelde een uitstekend toernooi in Amsterdam. In de laatste ronde wist hij in een rechtstreeks duel tegen mede koploper Loek van Wely remise te spelen. Het was een bloedstollend gevecht van bijna zes uur, waarin Ernst een slechte stelling wist te houden. Beide spelers eindigden daardoor met 4,5 punt uit 7 partijen op de gedeelte eerste plaats. Vervolgens moest twee snelschaakpartijen met 5 minuten bedenktijd per persoon de beslissing brengen voor de titel. De eerste partij eindigde in remise. In de tweede partij kwam Ernst met zwart goed uit de opening, maar in helse tijdnood maakte hij een fout waardoor Van Wely kampioen werd.

Jorden van Foreest werd eerder al onttroond als kampioen in dit toernooi. In de laatste ronde speelde hij remise tegen Ivan Sokolov, waardoor Van Foreest niet verder kwam dan 3 punten uit 7 partijen.