Geen gevaarlijk roestvrij staal in stadse zwembaden

nieuws
Zwemmende kinderen in Kardinge. Foto: Gemeente Groningen

In Groningen zijn, in zwembaden, geen roestvast stalen onderdelen aangetroffen die tot onveilige situaties leiden blijkt uit onderzoek.

In Tilburg kwam vijf jaar geleden een baby om het leven toen er een geluidsbox naar beneden viel die met roestvast staal was bevestigd. Door de hoge temperatuur, de chloordampen en de hoge luchtvochtigheid waren er scheurtjes ontstaan in het RVS, waardoor de bevestiging het begaf. Er is daarom een verbod op het gebruik van roestvast staal in overdekte zwembaden ingevoerd. Alle zwembaden moesten voor 1 januari 2017 met een rapport aantonen dat er geen gevaarlijk roestvast staal in hun bad aanwezig is. Alle,  voor publiek toegankelijke, overdekte zwembaden in de gemeente Groningen zijn gecontroleerd, ook zwembaden in fitnesscentra, hotels en private zwemscholen.

Voor de aanwezige roestvast stalen onderdelen is geconcludeerd dat deze ongevaarlijk zijn, omdat het onderdelen betreffen waarbij de kans op een ongeval of letsel zeer klein is, zoals bijvoorbeeld deurscharnieren. Desondanks hebben de zwembaden, conform het bouwbesluit, een plan van aanpak opgesteld om deze onderdelen binnen twee jaar te vervangen.