Exoten in de stad vormen een steeds groter probleem

Exoten in de stad zorgen steeds vaker voor problemen. Planten als de Siberische berenklauw en de grote waternavel groeien zo snel en verspreiden zich zo ongecontroleerd dat de gemeente gaat ingrijpen. Stadsecoloog Klaas van Nierop vindt dat de twee planten snel moeten worden aangepakt.

“Als je de Siberische berenklauw gewoon maait dan verspreiden de zaden, dat kunnen 100.000 per plant zijn, zich via de maaimachine, zoals hier langs de Driebondsweg  over een groot gebied. Daarom wordt er geëxperimenteerd met beheer door schapen, varkens of geiten”, zegt van Nierop.

In de sluis bij de Eelderbrug in de Zuiderhaven wijst hij een drijvende plak grote waternavel aan. “Kijk, vorige week zag ik hier een paar kleine stukjes drijven. Nu de temperatuur van het water oploopt groeit dit plantje explosief. De verschillende beheerders zoals de provincie, de gemeente en het waterschap houden de groei goed in de gaten. Dat is echt nodig want anders groeien onze watergangen snel dicht”, vervolgt hij.

Naast exoten binnen de flora zijn er ook dieren die hier van oorsprong niet thuis horen. Een paar voorbeelden zijn de muskusrat, de rivierkreeft, de halsbandparkiet en de nijlgans. Deze soorten geven vooralsnog nog niet veel overlast in de stad.