De Hondsdagen beloven deze zomer weinig goeds

nieuws
Foto: Erick Bakker

De Hondsdagen, dat is de zomerperiode van 20 juli tot 20 augustus, lijken dit jaar in de eerste week nat te verlopen. Verschillende weervoorspellers laten de buien rond de twintigste juli beginnen. Vanaf maandag tot en met komende woensdag lijkt het mooi weer te worden met als hoogtepunt de woensdag. Dan kan het kwik oplopen tot richting de dertig graden Celsius. De dag wordt waarschijnlijk afgesloten met onweer.

De Hondsdagen zijn genoemd naar de ster Sirius (Hondsster) van het sterrenbeeld De Grote Hond. Tijdens de Hondsdagen is deze ster niet te zien. In Nederland is de tijd van de Hondsdagen gemiddeld de warmste van het jaar. Er zijn ook weerspreuken over de eerste dag van de Hondsdagen, de dag genoemd naar Sint Margriet. “Als Margriet pist in het riet, zes hele weken boerenverdriet” en “Met Sint Margriet droog, zes weken zon in ’t oog”.

Van de Hondsdagen wordt vaak gezegd dat voedsel sneller bederft door het warme, broeierige en vaak natte weer. Volgens wetenschappers klopt dat want bij hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid groeien micro organismen snel en kunnen etenswaren sneller bederven.