Veteranen herdenken Nederlands-Indie

Bij het Provinciaal Indië-Monument op begraafplaats Selwerderhof zijn vanmiddag de Groningse slachtoffers herdacht die om het leven zijn gekomen bij de gevechten in de voormalige Nederlandse kolonie. Bij de herdenking waren circa 200 mensen aanwezig.

 De 143 Groningse militairen kwamen om het leven in de periode tussen 1945 en 1962. Na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog in 1945, wilde de Nederlandse regering de situatie in de Nederlandse kolonie herstellen. Duizenden militairen werden naar de archipel gestuurd. In Nederlands-Indië zaten ze na de bevrijding op Japan niet te wachten op de Nederlandse bemoeienis. De strijd die daarop volgde zou op Nederlands Oost-Indië tot 1949 duren en op Nieuw Guinea tot 1962.
Enno Hansen mede organisator van de herdenking vind het jammer dat de herdenking elk jaar minder mensen trekt, maar er valt weinig tegen te doen.