Leerlingen Wessel Gansfort terug uit Gambia

Leerlingen van het Wessel Gansfort hebben onlangs een bezoek gebracht aan het Afrikaanse Gambia. In het land hebben ze aan zo’n driehonderd leeftijdsgenoten informatie gegeven hoe ze een bedrijf moeten opzetten.

Gambia is één van de armste landen ter wereld. Ruim zestig procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Om het land uit het slop te trekken is ondernemerschap belangrijk. Het idee om de mensen aldaar van deze kennis te voorzien hoe je een bedrijf moet opstarten ontstond ruim een half jaar geleden.

“Het was een ontzettend mooie reis”, zegt Danique Schoonveld. “We hebben kennis gemaakt met het land, de mensen en de cultuur. Het meest onder de indruk was ik van de manier hoe ze daar leven. Ze verblijven in woningen die die naam eigenlijk niet eens mogen dragen, terwijl ze ondertussen blij zijn met de kleinste dingen die hen worden aangereikt.”

Ook docent Eltjo Smit van het CSG is tevreden. “We hebben datgene kunnen doen wat we wilden. We hebben bedrijfjes bezocht, maar bovenal hebben we kennis kunnen uitwisselen. Soms was dat moeilijk omdat alles in het Engels moest gebeuren, maar ik ben ontzettend tevreden.”

De reis naar Gambia zal ook een vervolg krijgen. De school gaat de ontwikkelingen in het land intensief volgen, en over twee jaar wil men opnieuw met een groep leerlingen naar het land afreizen.