RUG zoekt vrijwilligers voor Sonttolregisters

nieuws
Foto: sxc.hu/profile/soopahtoe

De Rijksuniversiteit en Tresoar, het Fries Historisch en Letterkundig Centrum, zoeken vrijwilligers die willen meehelpen aan een unieke historische databank, de Sonttolregisters Online.

Ze zoeken mensen die interesse hebben in puzzelen, geschiedenis en oud handschrift. De gegevens uit de originele Deense registers moeten worden ingevoerd in de online databank. Het gaat om de administratie van de tol die de koning van Denemarken eeuwenlang hief over de scheepvaart door de Sont, de zeestraat tussen Noordzee en Oostzee. Zij zijn de bron voor de geschiedenis van de Oostzeehandel en bevatten de namen van de schippers, havens van vertrek en de lading van hun schepen.

De databank wordt wereldwijd voor onderzoek gebruikt, en bevat nu de gegevens van 1,6 miljoen doorvaarten tussen 1591 en 1857. De bron is met de hand in het Deens geschreven. Het schrift is vaak lastig, maar het Deens is snel te begrijpen. Voorkennis is niet nodig, maar de deelnemers moeten wel het schrift leren lezen. Ze voeren de gegevens thuis op hun eigen computer in.