Werkloosheid stad daalt

nieuws
Foto: Gerrit de Haan

Het aantal werklozen in de stad daalt.  Eind maart waren er 4804 werklozen in de stad , dat waren er eind februari van dit jaar 4838.  In maart 2016 waren  het er nog 5286.

Eind maart telde de provincie 15.617 WW-uitkeringen, en dat is 5,1% van de beroepsbevolking. behalve het economisch herstel heeft het seizoen een positieve invloed.  Zo laat de horecabranche een daling van de WW zien. Nederland telt anderhalf miljoen personen met een administratief beroep. Ruim de helft bestaat uit lagere tot middelbaar geschoolde beroepen. Tussen 2013 en 2016 daalde het aantal arbeidskrachten in deze beroepsgroep landelijk met 5%. Dit komt vooral door automatisering en digitalisering. Laagopgeleiden uit deze beroepsgroep zijn dan ook oververtegenwoordigd in de WW.

De vraag naar personeel op een hoger niveau neemt toe. Het controleren van gegevens en analytische en adviesvaardigheden kunnen nog niet volledig geautomatiseerd worden. Mensen die administratieve functies op hoger niveau zoeken, hebben goede kansen op een baan.