Noorden stuurt brief aan informateur

nieuws

Commisaris van de Koning René Paas heeft namens het Samenwerkingsverband Noord-Nederland een brief aan informateur Edith Schippers gestuurd. Voor veel problemen waar de landelijke overheid mee worstelt, bestaat een oplossing en die ligt volgens Paas in het Noorden. Paas vraagt daarom in het nieuwe regeerakkoord om meer ruimte voor noordelijke thema’s. 

Volgens Paas heeft Noord-Nederland een aantal zeer sterke sectoren en kwaliteiten en is het Noorden de belangrijkste leverancier en distributeur van energie. Het Noorden kan de overvolle Randstad ontlasten en Nederland beter ontsluiten richting Noord-Duitsland en Scandinavië. Ook wat betreft innovatie van landbouw, agrifood, watertechnologie, gezond leven en high tech materialen loopt het Noorden voorop.

Het nieuwe kabinet wordt gevraagd om zich in te zetten voor vestiging in het Noorden van innovatieve, internationale bedrijven en instellingen die hier goed bij passen. Bijvoorbeeld het Internationaal Klimaatinstituut en Tesla.

De brief van het SNN is, behalve aan de informateur, ook gestuurd naar de voorzitters van de fracties die aan de formatietafel zitten.