Bewoners klagen over schimmel: “Teleurstellend dat de woningcorporatie niet luistert”

Boos zijn ze. De bewoners van de Iepenlaan en de Lijsterbeslaan in de wijk Selwerd. Al jarenlang klagen ze over vocht en schimmel in de woningen, maar hun klachten worden niet serieus genomen door de woningcorporatie.

“We kwamen hier vier jaar geleden wonen”, vertelt Linda Drenth die aan de Lijsterbeslaan woont. “Tijdens de eerste winter was het gelijk mis. Hoe we ook stookten, het was niet warm te krijgen. Tijdens de koudste dagen voelden we de tocht over de vloer trekken en zaten we letterlijk met de jas aan op de bank.”

“Jullie moeten maar beter ventileren”
Maar dat is niet het grootste probleem. “Kijk, hier boven het raam zie je schimmel. Daar op het plafond in de hoek van de slaapkamer ook schimmel. Hoe ik ook poets, de schimmel komt altijd weer terug. Ik heb inmiddels al verschillende keren met woningcorporatie De Huismeesters contact gehad maar zij reageren door te zeggen dat het onze eigen schuld is, dat we maar beter moeten ventileren, of dat we de verwarming maar hoger moeten stoken. Maar geloof mij, dat is het allemaal niet.”

“Het zijn net champignons aan het plafond”
Drenth is niet de enige bewoner die klachten heeft. In de wijk gaat het inmiddels om diverse bewoners die zich bij fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP hebben gemeld. “Ik heb hele heftige foto’s voorbij zien komen van grote schimmelplekken. Als je dat er af schraapt zijn het net champignons. Heel smerig.”

Dijk en zijn collega’s van de SP trekken maandagavond de wijk in om zoveel mogelijk huurders te organiseren om samen een statement te maken in de richting van de woningcorporatie. “De huizen moeten gewoon aangepakt worden. Beter ventileren of warm stoken heeft geen effect omdat er dan juist schimmelvorming ontstaat. Er moet mechanische ventilatie komen, of er moet iets gedaan worden aan de gevels. Op deze manier moeten wonen in de schimmel is wat ons betreft totaal onverantwoord.”