CSG Wessel Gansfort naar Gambia

Negen leerlingen van het CSG Wessel Gansfort staan aan de vooravond van een bijzondere reis: in mei gaan ze acht dagen naar Gambia. Niet voor een schoolreis maar om leeftijdsgenoten les te geven over ondernemerschap.

“Het zijn leerlingen van het Wessel Gansfort die tijdens onze Management & Organisatie-lessen de module ondernemerschap van het EBCL volgen”, vertelt docent Eltjo Smit. “Als ze deze module afronden dan krijgen ze een officieel ondernemersdiploma dat in 34 landen in Europa en Afrika geldig is.”

Het idee om kennis die ze op school opdoen over te dragen aan leeftijdsgenoten in Gambia ontstond enkele maanden geleden. “Gambia is een ontzettend arm land. 62 Procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Om een land te stimuleren is ondernemerschap belangrijk. Dat mensen hun eigen bedrijfjes opzetten en handel gaan drijven.”

Eén van de leerlingen die naar Gambia gaat is Jasper. “Ja, ontzettend leuk. Het lijkt me heel erg bijzonder om daar naar toe te gaan, en om daar mensen iets uit te mogen leggen.” Om de cursus aan de Gambiaanse studenten gratis aan te kunnen bieden vond er donderdag een actiedag plaats op het Wessel Gansfort. “Er worden hamburgers verkocht, er is een sponsorloop en tieners spelen gesponsord een voetbalspel. We hopen vandaag zo’n vierduizend euro op te halen.” Uiteindelijk is het de bedoeling dat er in mei zo’n driehonderd Gambianen les gaan krijgen in ondernemerschap.