Bijzondere archeologische vondsten bij De Papiermolen

Scherven, een waterput en het meest bijzonder is misschien wel een vijver met beschoeiing. Voor archeologen is het deze weken smullen op het terrein aan de westkant van zwembad De Papiermolen.

“In de aanloop naar de ombouw van de Zuidelijke Ringweg wordt gewerkt aan het verleggen van kabels, leidingen en de riolering”, vertelt archeologe Froukje Veenman. “Door deze werkzaamheden zijn aan de Papiermolenlaan tijdelijk sporen te zien van het buurtschapje dat in 1734 verrees en tot 1953 zou overleven.”

Het buurtschap ontstond dankzij de bouw van een molen waar papier geproduceerd werd. “Omdat dit werk opleverde werden er ook schuren en huizen gebouwd. Maar ook werd er een siertuin aangelegd met een vijver, waarvan we nu de restanten hebben gevonden.” Dankzij de vondsten heeft men een beter beeld hoe het buurtschap er uit zag, en hoe men er indertijd leefde. De uitneembare vondsten, zoals scherven, worden uit de bodem gehaald en worden opgeslagen in het archeologisch depot. Wellicht dat dit in de toekomst nog eens ten toon wordt gesteld.

Deel dit artikel: