RUG blij met ‘doos vol bonbons’

nieuws

Iets meer dan vier maanden nadat de eerste meetgegevens van de Gaia satelliet openbaar zijn gemaakt heeft RUG-hoogleraar sterrenkunde Amina Helmi een eerste analyse gepubliceerd. ‘De data zijn uitzonderlijk rijk: een doos vol bonbons’.

Onze zon maakt deel uit van de Melkweg, een sterrenstelsel met zo’n 200 miljard sterren. En er zijn vele miljarden sterrenstelsels in het universum. ‘De belangrijkste hypothese is dat structuren in het universum gegroeid zijn van klein naar groot via samensmeltingen’, legt Helmi uit.

Een belangrijke vraag is nog waar de sterren die we nu zien in deze stelsels zijn gevormd: uit gaswolken in het sterrenstelsel zelf, of in de oudere structuren die zijn samengesmolten? ‘Als we naar de Melkweg kijken zijn de meeste sterren geboren in het stelsel zelf, maar het is aannemelijk dat de oudste sterren elders zijn ontstaan.’