Roerdomp vindt thuis in Lettelberter Petten

Landelijk gezien gaat het slecht met de roerdomp. Maar in natuurgebied Lettelberter Petten floreert de reigersoort.

“In ons land zijn er nog zo’n driehonderd roerdompen te vinden”, zegt Rene Oosterhuis van het Groninger Landschap. “Hier in het natuurgebied bij Lettelbert zijn er zo’n veertig á vijftig te vinden. Zo’n vijftien procent dus van het totale aantal.”

Hoe het kan dat de Botaurus Stellaris het zo goed doet in het natuurgebied is eigenlijk onbekend. “Het is een reigersoort die heel erg gesteld is op een rustige omgeving. Overdag hupt het graag in het rietland rond op zoek naar voedsel. Als hij zich bespied waant dan blijft hij roerloos staan met zijn snavel recht naar boven wijzend. Op die manier is hij vanwege zijn schutkleuren onzichtbaar.”

Het meest opmerkelijke aan de roerdomp is het geluid. “Eigenlijk klinkt het als een stoomboot. Het is een laag dreunend geluid.” De broedperiode van de vogel ligt tussen half maart en eind juni.

Deel dit artikel: