“Het is meer dan op elkaar afrennen met een stokje”

Apetrots zijn ze: Veerle Meulenaar (14) en Olivier Split (17). Beide schermers van Schermcentrum Noord hebben zich geplaatst voor zowel het EK als het WK dat dit jaar gehouden wordt in Bulgarije.

“Vorig najaar zijn de kwalificaties begonnen”, vertelt Olivier. “Afgelopen weekend kregen we te horen dat na heel veel wedstrijden gespeeld te hebben, zowel ik als Veerle mogen deelnemen aan het Europees- en het Wereldkampioenschap dat in Bulgarije gehouden wordt. Echt ontzettend vet!”

Zowel Veerle als Olivier begonnen op jonge leeftijd met de sport. “Ik was een jaar of vijf toen ik met het schermen in aanraking kwam”, zegt Veerle. “De aanleiding hiervoor was dat ik gepest werd op school, en dat ik samen met mijn ouders op zoek ben gegaan naar een zelfverdedigingssport. Bij het schermen had ik een ontzettend goed gevoel. Het is een sport die mij goed bevalt, en ook zo goed dat ik mij nu Nederlands Kampioen mag noemen, en het nu op Europees en op Wereldniveau mag gaan proberen.”

Combinatie van boksen en schaken
Bij het schermen probeer je met een floret, een degen of een sabel punten te maken. “Het is meer dan op elkaar afrennen met een stokje. Het is een sport waarbij fysieke elementen gecombineerd worden met strategie.” Olivier beaamt dat. “Ik zeg wel eens dat je het beste kunt vergelijken met boksen en schaken.”

Nederland bungelt onderaan
Nederland is van oudsher niet een schermland. In de medaille-ranking bungelt het ergens onderaan, terwijl landen als Rusland, Hongarije en Italië erg goed presteren. “Ik zal ook niet met een prijs thuis komen”, zegt Veerle. “Maar als ik me bij de beste 32 kan plaatsen dan ben ik al ontzettend tevreden.” Olivier stemt daar mee in. “Ja, dan ga ik met een heel erg goed gevoel naar huis.”

Het Europees Kampioenschap in Plovdiv begint komend weekend. Het Wereldkampioenschap volgt in april en wordt in dezelfde stad gehouden.