Groeispurt vergroot kans op sportblessures

nieuws
Foto: Mike Johnson - TheBusyBrain.com

Talentvolle sporters hebben meer kans op blessures als ze in een groeispurt zitten. Dat stelt bewegingswetenschapper Alien van der Sluis in haar onderzoek onder voetballers van de jeugdopleiding van FC Groningen en jonge talentvolle tennissers.

Van der Sluis onderzocht de kans op blessures in samenhang met hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Als voetballers in een maand meer dan 0,6 cm groeien, hebben ze de maand daarop meer kans op blessures. Van der Sluis adviseert trainers dan ook hier rekening mee te houden, en de groei van hun spelers bij te houden.

Ze vond daarnaast dat jonge tennissers die tijdens het spel meer bereid zijn risico’s te nemen, meer blessures oplopen. Zij hebben daarom hulp nodig bij het inschatten van de ernst van hun blessure.

Deel dit artikel: