“Geweldig dat we de das als bewoner mogen verwelkomen”

Apetrots zijn ze bij Natuurmonumenten. Vorige week kwam men namelijk tot de ontdekking dat in natuurgebied De Onlanden een das zijn intrek heeft genomen.

“Onlangs kwam een collega van mij sporen tegen die hem deden denken aan de das”, zegt boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten. “We hebben toen een cameraatje opgehangen en vorige week kwam dat apparaat met de duidelijkheid: we hebben een das! Echt geweldig!”

Geweldig, omdat het eigenlijk best wel slecht gaat met de das in Nederland. “Zo’n honderd jaar geleden leefden er zo’n tienduizend dassen in Nederland. In de jaren tachtig waren hier nog zo’n vijftienhonderd van over. Tegenwoordig gaat het wel beter, maar het blijft een bedreigde diersoort.”

Dat De Onlanden een das mag verwelkomen is dan ook een grote verrassing. “Het gebied verbaast ons nog steeds. Vijf jaar geleden zijn De Onlanden tot ontwikkeling gekomen, en de afgelopen jaren floreert de flora en de fauna er. Maar vergis je niet, dat hoeft niet te betekenen dat het ook goed gaat. We zien helaas nog steeds dat veel grond massaal bewerkt wordt, waardoor dieren worden weggejaagd. De Onlanden kun je dan misschien wel beschouwen als een toevluchtsoord.” Desalniettemin is Zwiers blij. “We hebben al een aantal otter families, en nu dus een das. Ja, dat is echt geweldig.”

Natuurmonumenten roept Stadjers wel op om niet op zoek te gaan naar de das. “Het dier zit niet op menselijke belangstelling te wachten, dus blijf op de paden, en ga niet lopen zoeken. Als je geluk hebt dan spot je vroeg of laat het dier, want het is nu ook weer niet zo dat hij zich de hele dag verbergt.”