Aardbevingproof bouwen in stad niet consequent toegepast

Het aardbevingproof bouwen in de stad, bouwen volgens de nieuwe bouwnormen, genoemd NPR 9998, wordt in de stad niet overal toegepast.

Aannemer Volkers Wessels, die nu de Lunettenhof bouwt bij de Euroborg, vermeldt in het koopcontract dat het complex niet aardbevingsproof is. De aannemer zegt dat de norm nog niet in het bouwbesluit staat. “Voor gebouwen waar rekening wordt gehouden met een lage grondversnelling, wordt in lijn met de uitgangspunten van de de Nieuwbouwregeling gekozen voor versterken achteraf.” aldus de NAM.

De NAM betaalde de Stad wel 68 miljoen om het Groninger Forum volgens die norm te bouwen. De nieuwe woningen bovenop de parkeergarage Boterdiep worden ook volgens de nieuwe richtlijn gebouwd.

Minister Kamp liet in 2015 weten de richtlijn zo snel mogelijk te willen invoeren. Meer dan een jaar later is dat nog steeds niet gebeurd. Hans Alders, Nationaal Coördinator Gas, vindt ook dat de richtlijn snel moet worden ingevoerd.

Het ministerie laat weten dat er begin 2017 een aangepaste regeling komt waarin de NAM opdraait voor ‘redelijke’ extra kosten.