Vorst zorgt voor massale vissterfte in Oosterparkwijk

In de Oosterparkvijver aan de Nachtegaalstraat heeft de vorst aan tientallen vissen het leven gekost. “Dit is een ontzettend triest gezicht.”

Oorzaak van de vissterfte is een ingewikkeld probleem. “Afgelopen weekend kregen we verschillende meldingen waarop ik ben gaan kijken”, vertelt Albert Jan Scheper van de Hengelsportfederatie Groningen Drenthe. “In andere vijvers in de wijk komt het probleem niet voor, maar in deze vijver wel. Ik vermoed dat de bagger de oorzaak is, in combinatie met geen of zeer weinig waterplanten. Door het ijs dat nu ongeveer een week op de vijver ligt is er een groot zuurstofgebrek ontstaan.”

Buurtbewoners zijn sinds afgelopen zaterdag druk bezig om te redden wat er te redden valt. “Helaas komt voor veel vissen onze hulp te laat”, zeggen Cor Hoving en Michiel Gaasendam. “Maar als je daar kijkt daar zie je nog een vis naar lucht happen. Wij hopen dat we déze beesten nog kunnen redden.” Met onder andere een schep proberen ze het ijs kapot te maken, waardoor de vissen weer kunnen ademen.

De schuldige van het probleem lijkt de gemeente te zijn. “De vijver heeft een betonnen rand waardoor waterplanten het moeilijk hebben, en daarnaast moet er hoog nodig gebaggerd worden. Ik begrijp ook dat dat een kostbare aangelegenheid is, maar als je dat niet doet, dan kom je met dit probleem te zitten. En men zal nu in actie moeten komen, want als de dode vissen niet opgeruimd worden, dan zal het hier binnenkort ontzettend gaan stinken.”

Deel dit artikel:

 1. Dat er veel bagger in zit dat ruik je wel zomers. Wat een lucht, vooral voor of na een onweersbui.
  Uitbaggeren en/of een aantal rietpluimen plaatsen zou het milieu van de vijver erg goed doen.

  En ja @Marc dat is een taak van de gemeente om dat te onderhouden, daar worden ze voor betaald en aangesteld.

 2. Terwijl ze 3 maanden geleden een heel afwateringssysteem hebben aangelegd in het aangrenzende park. Waarom niet alles in 1 keer aangepakt. Straks zitten we weer in 1 grote moddervette.

 3. @marc: Het is uiteraard de gewoonte van de gemeente. Daarom krijgen ze terecht de schuld.

  Als je iets maakt moet je het bijhouden anders gaat het kapot. Zo werkt alles in de wereld.
  Uitbaggeren is misschien duurder dan nieuwe vissen uitzetten maar je moet toch uitbaggeren uiteindelijk en het is niet alsof je dat elk jaar hoeft te doen als je rietpluimen plaatst en de groei van flora op andere manieren stimuleert.

  De meest effectieven oplossing voor het opkrikken van het zuurstofgehalte is een tijdelijke fonteinen in een wak zetten btw. Alleen wakken gaat misschien wat te langzaam om nu nog wat te kunnen doen voor de vissen die al stervende zijn.

  Wel weer goede werkverschaffing voor de plantsoenendienst :P. rijden met karretjes af en aan nu. Go team OPW!!

  1. Onzin je hoeft helemaal geen vissen uit te zetten in vijvers. Die komen er van zelf in door watervogels die visseneitjes meeslepen. De vispopulatie zal zich snel genoeg herstellen. Het ontwerp van de vijver stamt vanaf de aanleg van het park al voor de oorlog.

   1. Een vijver die niet goed wordt onderhouden (visstand onderhoud hoort daar ook bij) is gewoon heel goor en ongezond. Er moet meer worden gedaan om de waterkwaliteit goed te houden, anders krijg je, zoals geopperd, stinkende modderpoelen

 4. Baggerwerk is altijd al een ondergeschoven kind in waterrijk Nederland. De Oosterparkvijver is daar een goed voorbeeld van, dit had al enkele jaren geleden uitgebaggerd moeten worden maar dit kent geen prioriteit bij de gemeente. In het verleden, toen ook deze vijver regelmatig geschoond en uitgebaggerd werd, kende deze vijver, ook tijdens strenge winters geen vissterfte op de schaal waarin dit nu plaatsvind.

 5. Ook de andere vijvers in het aangrenzende Pioenpark zullen uiteindelijk last krijgen van dezelfde verschijnselen als deze vijver. Ze missen de aanwezigheid van genoeg waterplanten zoals rietpluimen, deze zuiveren het water en beluchten het ook. Het vraagt om enige investeringen maar er zijn goede beluchtingssystemen voor vijvers die compleet op zonnecellen werken, beluchting zorgt ook voor stroming in het water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *